Италия

Италия е една от петте световни туристически дестинации заради топлия средиземноморски климат, красивата природа, живописното крайбрежие, бистрите езера, великолепните планински масиви с чудесните ски - курорти и невероятното богатство и исторически и архитектурни забележителности и музеи. Годишно над 40 млн. туристи от цял свят посещават Италия. Голяма част от италианските забележителности са съсредоточени в Рим и на север от Рим. Това разбира се в никаквъв случай не означава, че трябва да пренебрегнете италианския юг - той също има какво да ви предложи. 
Хората са казали, че "всички пътища водят към Рим". Започнете своето посещение на Италия именно от столицата. Като център на могъщата Римска империя за продължителен период от време, Рим е известен с множество архитектурни и културни паметници. Колезиемут, Ватикана и неговите музеи, фонтанът Треви - това са само част от забележителностите, които са се превърнали в символи на града. Първите две от тях са посещавани годишно от над 10 милиона туристи, с което се превръщат и в един от най-посещаваните обекти в цял свят. А фонтанът Треви е мястото, където всеки ден може да видите стотици туристи, седнали около него. Има поверие, че ако хвърлиш монета през рамо във фонтана, един ден пак ще се завърнеш в Рим.
Римският форум е друга забележителност, която ще ви върне назад във времето и ще ви позволи да се рзходите по древни римски улици, по които може да са минавали императори. 
Ватиканът се намира на територията на Рим и е най-малката град-държава в света, който е напълно независим от Италия.Името си получава от хълма Мом Ватиканус(лат. Място за гадания). През 326г. след приемането на християнството, върху предполагаемата гробница на Свети Петър е издигната Константиновата базилика(днешната базилика Свети Петър) и оттогава това място започва да се заселва. Базиликата Свети Петър е най-голямата и значима църква в цяла Италия. Сградата е едно истинско чудо на архитектурата, което кара туристите да затаят дъх от възхищение! Най-величавият храм във Ватикана е Сикстинската капела, който е официална резиденция на папата. Един от най-вълнуващите факти е, че таванът на Сикстинската капела е изрисуван лично от ръката на великият Микеланджело.
Ако продължителното обикаляне из множеството забележителности на Рим ви измори, и ако не сте привърженици на обиколките по магазините, то може да се потопите в зеленината на един от най-известните римски паркове - парк "Вила Боргезе". Тук можете да се разходите пеш из безкрайните алеи на парка или пък да наемете колело. Самата Вила Боргезе е превърната в галерия и влизането става с предварително записване.
На север от Рим е разположена провинцията Тоскана. Известна със своята живописна природа, обласста се слави и с някой от най-красивите италиански градове - Сиена, Пиза, Лука и Флоренция.
Кулата в Пиза е построена през 1173г. и веднага след това постепенно започва да се накланя. След реконструкцията й след 2008г. архитекти и инженери твърдят, че кулата ще издържи още около 200 години. Известният астроном Галилео Галилей е роден в Пиза. Във Флоренция - столицата на Тоскана - се потапяме векове назад по времето на Ренесанса и най-великите му архитектурни, скулптурни и художествени творби. Тук се намира третата по големина катедрала в света Санта Мария дел Фиоре, а така също и известната статуя на Микаланджело, наречена "Давид". Дуомото, Санта Кроче, Кулата на Джото, Уфици, Палацо Пити, Палацо Векио са само малка част от богатствата на Флоренция.
В северната част на Апенините са разположени други големи италиански забележителности. Италианският град Милано е известен не само като моден център на Италия, но и място, привличащо туристи,  с много добре запазени паметници на културата. Катедралата на Милано, операта "Ла Скала", средновековният замък на фамилията Сфорца са само част от нещата, които може да видите тук. На еднакво разстояние от Милано са разположени Торино и Верона - градът на Ромео и Жулиета.И двата града заслужават да бъдат посетени, като предлагат забележителности за всеки вкус. Разбира се, когато говорим за италианския север няма как да пропуснем Венеция - градът на каналите. Той има над 200 канала, повече от 400 моста и множество великолепни исторически сгради.Много туристи мислят, че Венеция е площад Сан Марко и разположените на него забележителности като катедралата, кулата и двореца на дожите. Венеция обаче е много повече и за да уловите истинския дух на този град, ви препоръчваме да се разходите из целия стар град. Тесните улички, малките мостове и канали на града, носят уникално усещане. Може да се повозите и на гондола, като гондолиерите могат да ви запозначт с накой факти на града, които трудно бихте открили в пътеводителите.
Италия включва двата най-големи острова в Средиземно море – Сицилия и Сардиния. Сицилия е най-големият остров в Средиземно море. В североизточната му част се намира действащият вулкан Етна, най-високият (3350 м) активен вулкан в Европа, изригвал няколко пъти през последното столетие. Западният бряг на Сардиния, между градовете Алгеро и Бозя, известен като "Кораловата ривиера" привлича много туристи. Главен град и основно пристанище на Сардиния е Каляри – очарователен средиземноморски град, с интересен средновековен квартал, красив плаж и солени езера, обитавани от розови фламинго.
Италия е известна с нейните спагети, зехтин, пица, вино и разбира се хубавото време. Казано с други думи Италия е "la dolce vita" или „сладкият живот" и много хора, посетили тази невероятна страна, не искат никога да я напуснат.

Климат - субтропичен, средиземноморски; на север - преходен към умерен 
Средни температури - януари (0,12°С); юли (20, 28°С) 
Официален език - Италиански 
Столица - Рим 
Най-голям град - Рим 
Валута евро (EUR) 
Население - 59 131 287 души (2006) 
Етнически състав - италианци - 94,1%, сардинци - 2,7%, фриули - 1,3%, каталонци - 0,1%, ладино - 0,1%, немци - 0,6%, словенци - 0,2%, албанци - 0,2% 
Религия - римокатолици - 99,4%, протестанти - 0,3%, униати - 0,2%, православни - 0,1%, мюсюлмани - 2,1% 
Часова зона - UTC +1 
Телефонен код + 39 
Internet TLD .it 

Посолство на Република България, Рим, Италия
Адрес: Рим 00197, Via Pietro P. Rubens 21 
Тел: + 39-6-322 46 40 
Факс: + 39-6-322 61 22
e-mail: embassy@bulemb.it