Дубай

Дубай (Dubai) днес е ярък и забавен град. Известен с пясъците, слънцето и отличните си търговски центрове, някога той е бил спокойно градче със селски къщурки от корал и гипс, построени от персийските търговци и палмови хижи, подслонявали бедуинските рибари и търсачите на перли. Днес джамиите и кулите на Стария Дубай се оглеждат в новите блестящи небостъргачи. Дързостта на градските управници е смайваща. Да построят хотели, не на брега, а точно във водата?! Строят се изкуствени острови със 120 км плажна ивица.

Процъфтяващ като основния търговски център на средния изток, оживеният Дубай се превърна в най-желаната туристическа дестинация през последното десетилетие. Горещият, но сух климат, смекчен от бризовете от Арабския залив, чарът на мистичната пустиня, страхотните плажове и шансът да се докоснете до арабската култура, докато се наслаждавате на западните удоволствия, са само част от неустоимото изкушение.

Официален език в страната е арабският, но като водеща туристическа дестинация, тук могат да се чуят и персийски, хинди, руски, урду, тагалски, че дори и български! 

Дестинацията придобива широко популярност основно с няколко мащабни строителни проекта, които се подемат в емирството. Сред тях са Палмовите острови и сградата на Бурдж Ал Араб – седем звездният хотел, който държи първенството за най-висок хотел в света. Тук се намира и най-високата сграда в света- небостъргачът Бурдж Халифа (Бурдж Дубай). Освен тези емблематични за емирството обекти, посетителите на града могат също така да посетят Дубайският музей, множество художествени галерии, паркове и зоологическата градина, дворецът на Шейха и други. Трудно биха могли да се пропуснат както прекрасните плажове, така и някои от по-нестандартните туристически атракции, а именно сафари с джип в пустинята или яздене на камила. 

Ако сте сред любителите на бижутата може би ще се заинтригувате от факта, че Дубай често е наричан „Градът от злато", поради множеството златни изделия, които се предлагат на изгодни цени. 
Всички свързваме Дубай с небостъргачи, шейхове, молове, но какво всъщност знаем за това място и какво можем да видим там освен скъпите витрини и модерните коли? Всъщност, за Дубай има доста любопитни факти, които със сигурност биха ни заинтригували ...
 
 
И сега малко любопитна информация за Дубай:
 
* Знаете ли, че сградите се разрушават на всеки 15 години, тъй като е преценено, че ремонтирането им ще излезе по-скъпо за емирството, отколкото построяването на нови.
Разбира се, има и хора, които не искат къщата им да бъде разрушена. Е, нямат голям избор ... ако откажеш доброволно да съдействаш, върху къщата ти се стоварват огромни тежести и след това получаваш сметката за събарянето. Но пък местните жители получават съдействие и помощ за построяването на къща, ако закупят земята. А къща вече можем и ние да си купим в Дубай! Доскоро за чужденците не беше разрешено да закупуват имоти. Тази забрана вече я няма, така че хайде на пазар за имоти! На изкуствения остров Джумейра има изградени вили, от които можете да си изберете, а цените са около 800 000 долара. Според слуховете, българи също са горди собственици на вили на острова. Първия квартал, в който е разрешено закупуването на имоти от чужденци е Марина хилс. Комплексът е построен върху плавателни канали и притежателите на имоти и гостите могат да се придвижват и с яхти. Интересното тук е, че при закупуването на недвижима собственост в този квартал, получаваш доживотна виза за Дубай.
 
* Законите в емирствата се спазват изключително стриктно, защото глобите при нарушение са значителни и човек би се замислил дали да наруши закона. Така например, ако решим да снимаме жена, макар и забулена, снимката ще ни струва около 16 000 долара + депортация от страната. Да, ние също бихме прибрали апарата бързо! Ще Ви направят впечатление и чистите улици в Дубай. Това не е случайност. Хвърлянето на боклук на улицата струва скъпо – около 900 долара. Шофьорите също не се разминават с малки глоби. Всеки в Дубай разполага с кола и защо пък не при толкова ниски цени на горивото? Заради нарастващия брой на населението обаче, започва и изграждането на градски транспорт, а пък някои от спирките в града са дори с климатик. Ако пък те хванат, че си употребил алкохол и шофираш – 5500 долара. В Дубай шофьорските книжки се подновяват всяка година и няма как да пропуснеш да си заплатиш глобата.
 
* Употребата на алкохол е разрешена, но само и единствено ако това се случва в ресторанта, хотела или вкъщи. За разлика в Шаржа например, където алкохолът е напълно забранен. Интересно в Шаржа е и наказанието ако те хванат след употребата на алкохол – бой с пръчки и конфискация на колата, в която си превозил алкохола си. И в арабските емирства явно са привърженици на възпитанието с бой!
 
* „Шопинг в Дубай" – немислимо е да посетим това място и да не си купим поне едно пакетче с подправки. Тук цените са по-ниски и това се дължи на факта, че не се плащат данъци и осигуровки и входните мита са много ниски. „Сук" -  това е думата за пазар. А тук сукове различни – на цветята, на подправките, на платовете, но един от най-интересните е „Златният сук" или пазара, на който витрините блестят в злато, а продавачите са готови да изработят каквото Ви дойде на ум. Няма как да не споменем и дубайските молове – Дубай мол – това е първият мол; Мол на Емиратите и още много други ...
 
* В Дубай е изграден най-големият парк на цветята. На площ от около 70 хил. кв. м. са събрани над 45 милиона вида цветя! А основателят на Обединените арабски емирства - Зайд ибн Султан ал Нахаян е „изобразен" на портрет, който е изграден от цветя, а около него с цветни венци са направени седем сърца, които са символ на седемте емирства.
 
* Пустиня, невероятна жега и ски писти?! Да, това също е възможно в Дубай. В Мола на Емиратите е изградена планина, която е висока 8 метра и има различен наклон и трудност. Хем високи температури и пустиня, хем ски екипировка и сняг ... и това ако не е екзотично преживяване?!
 
Важна информация:

Валута:
Дирхам (AED), 1 дирхам = 0, 20 eвро
Интернет страници за Дубайwww.visitdubai.com

Работно време: Много магазини (особено тези в моловете) работят по 24 часа на ден, но има и такива, които затварят в 21:00 или 22:00 часа. В петък част от тях са затворени между 11:30 и 12:30 часа за молитви. На Рамадан работното време се променя като е добре да попитате в хотела си. 

Спешен телефон:
Полиция: 999
Пожарна: 997
Бърза помощ: 999

Телефонни кодове
Код за страната: +971
Код за областта: 04
Из града има много обществени телефони, които оперират предимно с кредитни карти. Обажданията от там обаче са доста скъпи. Такива са и разговорите от хотелските стаи.

Полезни съвети
По време на Рамадан никога не се хранете, не пушете и не пийте на обществени места през светлите часове на деня.
Никога не снимайте военни обекти или мюсюлманки.
Никога не пийте алкохол на обществени места.
Леките летни дрехи са подходящи за по-голямата част от годината, а пуловерите и якетата са необходими за зимните месеци, и особено вечери. В сравнение с други части на Близкия Изток, Дубай е доста либерален що се отнася до облеклото. Все пак трябва да се внимава с дрехи, които разкриват прекалено много от тялото и може да се сметнат за провокативни. В басейна или на плажа няма да има никакъв проблем относно банския ви. Препоръчително е да се носят слънчеви очила и шапка при излагане на пряка слънчева светлина.

Алкохол
Алкохолът е позволен в ресторантите и баровете на хотелите. На ресторантите извън хотелите е забранено да сервират алкохолни питиета.

Бакшиш
В някои ресторанти бакшишът е включен в сметката, ако не, е приемлиево да оставите като бакшиш 10% от сметката.

Българско консулство в Дубай:
Обединени Арабски Емирства
Дубай – генерално консулство
U.A.E., Dubai, 0244
Consulate General of the Republic of Bulgaria
Jumaira road, villa No18
P.O.B. 72535
Tel. (0097 14) 349 2888; 344 1998
Fax: (0097 14) 344 2341