Египет

През 5 век пр. Хр. Херодот е написал за Египет следното: „ Никъде по света няма такива удивителни неща...нито дори в отвъдния свят могат да се намерят такива неща с неизразимо величие" – от тогава малко неща са се променили. Сфинксът, Нил, древният Луксор, пирамидите – Египетският кръгозор прелива от слава. 

Не само паметниците на Фараоните са тези, които привличат пътуващите в тази страна много преди раждането на Христос, изключително привлекателно е наследството на Гърци, Римляни и първите християни, както и изобилието от архитектура и изкуство, натрупано от последователните Ислямски династии в продължение на векове. 
Най-големите градове са Кайро, Александрия, Хургада.
 
Кайро
Тук можете да почувствате, как бие сърцето на арабския Изток - столицата на Египет - Кайро. Това е най-големия град на африканския континент, "градът на хилядата минарета", "Вратата на Изтока"
В разделения от Нил и обкръжения от пясъка Кайро е съсредоточена и старата и новата история на Египет. От великолепие и контрасти дъхът спира, а забележителностите са толкова, че ако всеки ден посещавате по една, няма да ви стигнат и няколко години. Разбира се, най-интересните са пирамидите и Сфинкса.
 
Хургада
Признатия туристически център на брега на Червено море - Хургада, е разположен на 500 км югоизточно от Кайро. Тук целогодишно слънцето сияе над безкрайни плажове на фона на пустинни планини. Има прекрасни възможности за сърфинг и подводни спортове.
Уникалните климатични условия на Хургада позволяват да почивате комфортно по всяко време на годината. В най-студения месец - февруари, температурата на морската вода по крайбрежието на Хургада не слиза под 20-22 градуса, а на въздуха - 23-25 градуса и повече. В най-топлия месец - август, темперарурата на водата не е под 28 градуса, а на въздуха - не повече от 35 градуса. В южната част на Хургада се намира легендарния дворец "Хиляда и една нощ", построен в стила на един източен Дисниленд, където всяка вечер се дават представления на тема живота в Египет по времето на фараоните. Има и безброй магазини за сувенири и ресторанти.
 
Шарм ел Шейх
На южния край на Синайския полуостров е разположен популярния курорт Шарм ел Шейх - в превод "Заливът на шейха" - имащ репутацията на най-престижния морски курорт в Египет. На брега на просторния залив Наама са построени двадесет прекрасни хотела, в които всичко е създадено за почивка и спорт. Шарм ел Шейх е особено високо ценен от любителите на подводния спорт.
Близо се намира националния парк Рас Мохаммед, който няма равен в северното полукълбо по количество и качество на коралите, морската флора и фауна. Може да се каже, че тук целия туристическия отрасъл е подчинен на едно голямо удоволствие - подводното плуване. В многобройните магазини може да се намери цялата необходима екипировка, както за професионални, така и за начинаещи гмуркачи. Около двадесет дайвинг центъра предлагат всичко необходимо за любителите, в това число - опитни инструктори.
За неизкушените от красотите на подводния свят, в Шарм ел Шейх има много други развлечения: тенис кортове, джакузи, спортни зали и мини-голф клубове, уиндсърфинг и парашути, джетове и много, много други. За младите по душа и тяло се предлага сафари в пустинята. Нощния живот в курорта е разнообразен с многобройните дискотеки, нощни клубове, казина и представления.

Климат - тропически, пустинен 
Средни температури - януари (12,16°С); юли (24,34°С) 
Официален език - арабски 
Столица - Кайро 
Най-голям град - Кайро 
Валута - египетска лира (EGP) 
Население - 77 505 756 души (2007) 
Етнически състав - египетски араби - 98,8%; нубийци - 0,6%; други - 0,6%; 
Религия – мюсюлмани - 86,1%; православни - 1,9%, униати - 4,5%, протестанти - 4,7% 
Часова зона UTC +1 
Телефонен код +20 
Internet TLD .eg 

Българско посолство 

EGYPT, CAIRO 
6, El Malek El Afdal Str. Zamalek 
Tel: (0020 2) 736-30-25; 736-60-77 
Fax: (00 202) 736 38 26 
e-mail: bulembcai@link.net