Мароко

През Гибралтар в Африка, път между два континента, два свята. 
Кралство Мароко е държава в Северозападна Африка. На изток граничи с Алжир, на юг – със Западна Сахара и Мавритания, на запад и север – с Атлантическия океан. Гибралтарския проток рзделя Африка от Европа.  
Пътувайки към европейския бряг, всеки остава зашеметен от гледката към огромната отвесна скала с формата на каменен диск, забит в морето. Каменният връх на колонията Гибралтар, който се издига на 426 метра над морето, е по-скоро хребет като ръб на нож, дълъг почти 2 километра. Пролет и есен по време на годишния полет там спират за почивка хиляди птици. Уникалният статут на колонията, която и днес се ползва с всички привилегии, които има Англия, в съчетание с офшорен режим, действа като магнит на задграничните капитали. Днес това място е фокус на пари от цял свят, което превръща малкото парче земя Гибралтар във финансов оазис. Гибралтар е последната колония на Европейския континент. Гибралтар е изключително важно парче земя, на което винаги се е гледало като на крепост, която е контролирала достъпа от Атлантическия океан към Средиземно море.
Казабланка е вторият по големина град в Африка след Кайро, а жителите му често го наричат „Каза". Това е прекрасен град на банки, много шумен и същевременно космополитен. Днес Казабланка е динамичната икономическа столица на Мароко. В нея най-приятни за туристите са тесните улички на квартала Хабус. Те образуват красиви пазари, където по традиция, заедно с умело състарените занаятчийски произведения, има маслини, зехтин и божествени сладкиши.
Казабланка е вторият по големина град в Африка след Кайро. Това е един шумен и космополитен град на банки. Днес Казабланка е динамичната икономическа столица на Мароко. Най-привлекателни за туристите са тесните улички на квартала Хабус. Те образуват красиви пазари, където по традиция, неред с умело състарени занаятчийски произведения, има маслини, зехтин и невероятно вкусни сладкиши. Няма как д ане обърнем внимание на великолепните сгради в стил арт деко, чиито най-добри образци са Съдебната палата, голямата банка и пощата на площад „Мохамед V". А до тях се намира и огромната черква „Сакре Кьор", която е построена през 1930 година. Тук често могат да се срещнат портрети на крал Мохамед. А джамията, която носи името на неговия баща – Хасан II, e един от най-известните на земята храмове на ислямската религия. Хасан II възложил на френския архитект християнин Мишел Пинсо да проектира втората по големина джамия след тази в Мека на самия бряг на Атлантическия океан. Минарето й се извисява на 210 метра и това я прави най-високото религиозно съоръжение в света. От върха му лазерен лъч, дълъг 30 километра, сочи посоката към свещената Мека – магнитната точка за исляма, към която пет пъти дневно милиард мюсюлмани по света се обръщат с молитва. Тази джамия е едно от малкото места в света, където влизането на вярващи от други религии е позволено. Джамията побира 25 хиляди души, които се молят върху скъпи килими, настлани по пода от златист мрамор и зелен оникс, а в двора й спокойно могат да се разположат още 80 хиляди души. Можете ли да си представите размерите на това сдание?
Фес е най-древният от четирите имперски града в Мароко и е център на ислямската култура и образование, духовен и културен метропол с най-голямата медина в Мароко. Тук се намират едни от най-красивите сгради в Мароко. Красиво декорираната арка на Баб Бу Джелуд (главната порта към медината на Фес) отвежда на малък живописен площад с  надвиснали над него стари сгради, кафенета и малки, неугледни на пръв поглед ресторантчета. Изобилието от аромати може да ви отведе до някое от ресторантчетата, където можете да опитате местните специалитети, чиито имена звучат съблазнително. И не забравяйте да предупредите в ресторанта да не ви подлютяват храната до техните „100 октана", които могат да ви накарат да полетите в космоса. Тук можете да се насладите на градската екзотика: мъже с навити около главите тюрбани и дълги до земята галабии, които ги пазят от жегата, жени в черно, които могат да видят света само през тесните процепи на фереджетата си. Някои твърдят, че цветът на Фес е синьото, други го виждат като зелен или златен, но всъщност сами ще се убедите, че цветовете му се менят на всеки час на деня в зависимост откъде го галят щедрите лъчи на африканското слънце. Днешният Фес се състои от Фес ел Бали – стария град, и Фес ел Джедид – новия. Огромен интерес представлява Фес ел Бали – един от най-големите живи градове на земята, останали от Средновековието. С живата си хилядолетна традиция Фес предлага изобилна храна за сетивата. Някои го наричат „африканската Атина". Тук стари и изоставени дворци таят многобройни предания за миналото. Днес има хора, чиито родове поколения наред, от 1000 години насам, не са излизали от медината на Фес – укрепеният център в старата градска част, която сега е в списъка на световно културно наследство на ЮНЕСКО. Крепостните стени на медината ограждат усукан лабиринт от 9400 улички, повечето от които са най-тесните на земята, където трудно се разминават и двама души. Повечето улици отвеждат до някой от 20-те пазара, отрупани с ресторантчета и работилници, където можете да видите как се тъкат прочутите барберски килими на вековни станове или как се изработват забавните островърхи чехли бабучи. Тук има повече от 300 джамии. Казват, че всички улици във Фес водят към Кайруанската джамия, която може да побере повече от 20 000 души. А университетът към нея, построен през 859-862 г., е най-уважаваният център за изучаване на исляма, превъзхождан само от прочутия „Ал Азар" в Кайро. В библиотеката се пазят около 30 000 изключително ценни книги. 
Мароко е едно от местата в света, където най-добре се обработват кожи. Оттук произхожда и марокенът – най-фината кожа за подвързия на скъпи книги. Изработва се от естествени материали.
Маракеш е бил два пъти столица на огромната мароканска империя. Наричат го „градът на Али Баба", защото в него може да се намери всичко. Разположен е на важен кръстопът и се счита за южната столица на Мароко, която все още привлича търговци. „Джамаа ел Фна" – големият площад на медината, е фокусът на целия град. През деня е шумен и многолюден, пресичан във всички възможни посоки от коли, камиони, мотоциклети, магарета. А вечер се появяват барберски акробати, музиканти, укротители на змии, дресьори на маймуни, търговци, гадатели, магьосници и лечители, които разтлават своите „кабинети" направо на земята. Вървейки по уличките на медината ще видите как се редят магазини, претъпкани със злато, бакър или керамика, кожени изделия и килими. Тук няма граници за въображението – изящни дърворезби, рисунки, метални обкови, керамични фризове...
Рабат е столицата на Кралство Мароко и е вторият град по важност в страната след Казабланка. Градът е важно пристанище, което е разположено на Атлантическия океан. Има много озеленени паркове, красиви площади и добра инфрасртуктура. Интересни забележителности са Мавзолеят на Мохамед V, Кралският дворец, Кулата на Хасан, римските останки в Шела, археологическия музей на Рабат, музеят на природните науки и новият град.


Официален език - арабски 
Столица - Рабат 
Най-голям град - Казабланка 
Валута - дирхам (MAD) 
Часова зона - UTC +0 
Телефонен код +212