Турция

Ако обичате привкуса на Ориента и мечтаете да се докоснете до необикновената му красота, Турция ще се окаже една от най-пленителните дестинации за вас. Разположена на два континента, между Азия и Европа тя е известна с изобилието от забележителности, великолепните средиземноморски курорти и население, което ще ви дари с най-сърдечното и топло посрещане. И докато удивителният Истанбул е най-атрактивната дестинация в страната през цялата година, слънчеви курорти като Анталия, Мармарис, Бодрум, Кушадасъ, Дидим и Фетие предлагат чудесни възможности за сладки летни емоции със средиземноморски полъх. Не много далеч от тези курорти са разположени и известни исторически забележиелности като град Ефес и Памуккале, което означава, че можете да съчетаете лежерното лежане на плажа с обогатяване на вашите исторически познания.
Красиви дворци и джамии са част от обектите, които може да видите в Истанбул. Разположен на два континента, този много милионен град е бил дълго време столица на различни империи. Това несъмнено се е отразило върху неговия облик и днес тук може да се видят няколко впечатляващи двореца, служили през годините на турските султани. "Долма Бахче" и "Топкапъ" са само най-известните от тези дворци, посещавани целогодишно от хиляди туристи. Над Истанбул своите кули извисяват множество джамии, като от тях особено известна е "Синята Джамия"/ Джамията Султан Ахмед/ - първата джамия в Османската империя с шест минарета. Непосредствено срещу Синята джамия е разположена "Света София", служила дъго време като християнски храм, а също и като джамия и превърната понастоящем в музей.

Столицата на съвременна Турция, град Анкара, също има какво да предложи. Независимо, че не може да се похвали с историята и забележителностите на Истанбул, Анкара също е имала своето славно минало, доказателство за което са запазената над града Цитадела, а така също и музея на анадолските цивилизации. В центъра на Анкара се намира и изключително красивия парк Генчлик, където всяка вечер след 20ч. можете да се насладите на уникално музикално и светлинно шоу. Анкара може да послужи като естествена спирка, ако желаете да разгледатеи един от най-известните турски райони - Кападокия. Там можете да се насладите на уникални скални образувания, създадени от природата.В националния парк Гьореме можете да се насладите на изумителните манастири, църкви и къщи, издялани в меките скали преди стотици години. В област Кападокия се намират и няколко известни подземни града. Препоръчваме ви да посетите подземния град "Каймаклъ", за да видите начина на живот на древните хора, обитавали тези земи преди векове. Подземните градове са изградени от местното население по време на гоненията на християните. Вълнуващо е да слезнете дьлбоко под земята и да се потопите в миналото – помещения за живеене, за сьхранение на зърното и виното, за добитька. Устройството на тези подземни градове е унукално – имали са водопроводна система, добра вентилация, димоотводи, отходни шахти. Те на практика са били непревземаеми и населението е живеело по половин година в тях, без да се налага да излиза на повърхността.

След като излезете от недрата на Земята, можете да се насладите на чаша вино в някоя изба, да усетите вкуса на Кападокийския елексир, да се полюбувате на пьстрите глинени изделия в малките грьнчарски работилници или да полетите с балон.

Да се издигнете с балон над Кападокия  е невероятно усешане, което качва адреналина до максимални граници. Да прелетите над чудните скални образувания и да видите от птичи поглед тази неземна красота е почти задьлжително.

Когато посрещате изгрева високо в небето, когато около вас летят десетки пьстри балони, се питате дали не се намирате в приказка....летите и се редуват уникални гледки, скални фигури в различни краски, фигури в различни чудати форми, около вас се чува само песента на птиците, а над вас в единствено небето.

Когато се приземите, изпиете чаша пенливо шампанско и вземете в рьце дипломата си за полет с балон, ще се усмихнете доволни и ще си кажете: „ Ще се вьрна отново!".

Кога да посетим Турция

Едни от най-добрите периоди за организиране на пътуване до страната са месеците април и май, както септември и октомври. По това време на годината климатът е най-благоприятен за разходки не само из красивия Истанбул, но и останалите градове на страната. Ако сте решили да планирате лятната си почивка между юни и август в някои от морските курорти по Средиземноморското или Егейско крайбрежие, по-добре се настройте неописуемо големи горещини. В случай, че искате да избегнете голямата горещина, наплива от туристи и високите цени, по-добре планирайте почивката си по крайбрежията през май, септември или октомври.

Тези от вас, които желаят да се насочат към Източна Турция, е най-добре да изберат месеците между юни и септември, защото в противен случай рискуват да заварите по-ниски температури. През зимата повечето курорти по Средизменоморското крайбрежие са пусти. Въпреки това в периода около Новогодишните празници някои 4 и 5-звездни комплекси функционират и изкушават с богати Ол Инклузив програми. През зимата най-посещаваната туристическа дестинация безспорно си остава Истанбул, но през лятото температурите там са доста високи, така че най-добре е да изберете пролетта или есента.

Визи

Българските граждани, които възнамеряват да предприемат пътуване до Турция за срок не по-дълъг от 90 дни, могат да направят това, без да имат издадена виза. За целта е необходимо да притежават задграничен паспорт, валиден минимум 6 месеца след датата на влизане в страната. Туристите, които желаят да пребивават в Турция за по-дълъг период от време, следва да се обърнат към местните компетентни власти, които ще им издадат разрешение за продължаване срока на пребиваване.
Климат - субтропичен, средиземноморски 
Средни температури - януари (5,15°С); юли (15,32°С) 
Официален език - Турски 
Столица - Анкара 
Най-голям град - станбул 
Валута - Турска лира (TRY) 
Население - 71 158 647 души (2007) 
Етнически състав - турци - 85,7%, туркмени - 0,3%, кюрди - 10,6%, араби - 1,6%, асирийци - 0,2%, черкези - 0,4%, арменци - 0,3%, гърци - 0,2% 
Религия – мюсюлмани - 98,3%, християни - 1,2%, юдаисти - 0,2%, йезиди - 0,3% 
Часова зона UTC +2 
Телефонен код +90 
Internet TLD .tr 

Българско посолство 

TURQUIE, ANKARA 
Ataturk bulvari 124, 
06680 Kavaklidere, Ankara 
Tel: (0090 312) 467-20- 71, 427 51 42 
Fax: (0090 312) 467 25 74 
e-mail: bulankemb@ttnet.net.t